Definitie
Re-integratie staat voor het terugkeren naar de arbeidsmarkt van mensen die op de één of andere manier buiten het arbeidsproces zijn komen te staan.
Deelname aan het arbeidsproces is meer dan alleen het verwerven van inkomen. Werk leidt bijvoorbeeld tot sociale contacten, geeft regelmaat en biedt mogelijkheden om kennis en vaardigheden te ontplooien. Bovendien wordt met deelname aan het arbeidsproces ook de maatschappelijke betrokkenheid vergroot.
Aatop advisering
Aatop kan u adviseren over re-integratie. U krijgt advies over de benodigde professionele begeleiding en ondersteuning voor de terugkeer naar betaalde arbeid. Dit gebeurt via een re-integratie begeleidingstraject. Hierbinnen worden verschillende middelen ingezet om het uiteindelijke doel te bereiken. Deze middelen kunnen trainingen, individuele begeleiding, coaching of een combinatie van deze drie zijn. Hierbij kan ook worden gedacht aan onder andere sollicitatietraining, hulp bij het opstellen van een CV of het leren omgaan met moeilijke of stressvolle situaties.
Wanneer een kandidaat een re-integratietraject ingaat, wordt er in samenspraak met de werkgever een trajectplan opgesteld. In dit trajectplan staat beschreven welke doelen moeten worden bereikt en welke middelen hiervoor moeten worden ingezet.
Vormen van re-integratie
Re-integratie is mogelijk vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid (WAO), ziekteverzuim (ZW) of werkloosheid (WW).
Er zijn twee vormen van re-integratie te onderscheiden, namelijk 1e en 2e spoor. Wanneer een werknemer na een ziekteperiode terugkeert bij de oude werkgever, wordt dit re-integratie 1e spoor genoemd. Hierbij kan de werknemer terugkeren op de oude werkplek of bij dezelfde werkgever in een andere functie worden geplaatst.
Er wordt gesproken over re-integratie 2e spoor wanneer er geen passende functie bij de oude werkgever meer is en een werknemer bij een nieuwe werkgever wordt geplaatst.