Ode aan mijn ‘baas’

Ode aan mijn ‘baas’

Volgens mij mag het weleens gezegd worden dat onze ‘baas’ behoort tot een van de meest plezierige werkgevers. Je zou hem kunnen beschrijven als sociaal, meelevend, gunnend, oprecht en wijs. Over wie heb ik het? Wel, over onze werkgever Aad Vermeulen. Persoonlijk ben ik niet zo complimenteus opgevoed: mijn vader zou zeggen dat je niet te vaak complimenten moet krijgen. Een mens is tenslotte net een veertje: die heeft geen wind nodig, maar gaat vanzelf omhoog. Gelukkig weet ik dat onze werkgever de gave van nederigheid bezit. Dat is juist één van de redenen die maken dat hij zo’n prettige werkomgeving creëert. Juist in deze week staan wij hier in het bijzonder bij stil, want 1 juli 2020 was het 20 jaar geleden dat Aad Aatop heeft opgericht.

Is dit nu om te slijmen? Welnee, daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb er wel behoefte aan om dit zwart op wit te zetten, omdat de impact van de ‘baas’ zo groot is. Regelmatig spreek ik kandidaten die in vertrouwen voorvallen bespreken over leidinggevenden die onjuist met hun werknemers omgaan. Los van het feit dat ik de wijze uitspraak ‘hoor ook de wederpartij’ in acht wil nemen, geloof ik dat er waarheden in al die persoonlijke ervaringen zitten. De werksfeer hangt nauw samen met de stempel die de leidinggevende drukt op de werkvloer. Beseffen onze werkgevers dit?

Het zijn ook de heikele onderwerpen die langs komen in mijn privéleven. Ik denk aan mijn broer die jarenlang bij een bedrijf gewerkt heeft zonder ooit welgemeende complimenten of waardering te hebben ontvangen. Dat breekt je op. We zijn mensen, zo kwetsbaar als kristal. We hebben het nodig om te horen wat we goed doen. Ik geloof dat dit de weg is naar een gezonde dosis zelfvertrouwen en groei in je functie.

Wat mensen er ook van vinden, ik ben er 100% van overtuigd dat het hebben van een goede werkgever het meest essentiële is in je organisatie. Een bedrijf kan staan of vallen met het leidinggevende personeel. Gelukkig zijn er ook ontelbare goede verhalen van toffe leidinggevenden die oog hebben voor het welzijn van collega’s en op z’n tijd heerlijk kunnen meelachen op de werkvloer.

Uiteraard doet niet alleen de leidinggevende ertoe, maar ook de werknemer en hoe hij of zij past in het bedrijf. Daarom is het van belang om tijd en prioriteit te geven aan het selecteren van en investeren in je werknemers. Selecteer de juiste kandidaten: mensen die passen binnen de sfeer en cultuur van de organisatie. Gaat het even niet goed met je werknemer, zakelijk of privé? Investeer in contact. Geef tijd, aandacht en ruimte. Daardoor groeit je organisatie. Op korte termijn kan het bakken met geld kosten, maar op het lange termijn heb je er baat bij.  Want als de medewerker het gevoel heeft dat de werkgever om hem of haar geeft, zal diegene net dat extra stapje zetten.

Loyaliteit en vertrouwen zullen zich terug betalen!

 

(De bovenstaande foto is op 1 juli gemaakt, de dag dat Aatop 20 jaar bestaat. Het was een mooi moment om er samen een gezellig feestje van te maken!)

Door: Thirza

Terug naar het overzicht