F O C U S

Tijdsmanagement, prioriteiten, focus… Ik staar uit het raam en mijmer over deze woorden. FOCUS. Hoe komt het toch dat we vaak zo snel afgeleid zijn? We beginnen met taak A, gaan door met taak B die wat ingewikkeld is, dus gaan toch maar door met taak C waar we de vorige keer ook even niet uitkwamen. En dan zijn er ook nog van die momenten dat we helemaal niet meer weten waar we mee bezig zijn.

Ik merk het ook bij mijzelf. Het schrijven van een blog was er weer een tijd bij ingeschoten. Terwijl ik van plan was om structureel blogs te schrijven. (Wat ik dus nog steeds maar niet ga beloven.) Onlangs begon ik weer en zag in mijn documenten dat ik aan diverse schrijfsels was begonnen maar allemaal half afgemaakt. Volgens Mark Tigchelaar is dit goed te verklaren. Juist tegenwoordig, nu het overgrote deel van de mensen de concentratie van een fruitvlieg heeft, vinden we het moeilijk om onze full focus vast te houden en ons vast te bijten in de materie, opdracht of in mijn geval in het helemaal afmaken van een blog.

Het is goed te begrijpen dat we moeite hebben met onze volle concentratie, want we zijn ontzettend gewend om te multitasken. Toch kunnen we écht maar één ding tegelijk doen, hoe graag we het ook anders hadden gewild. En hoe vaak gebeurt het niet dat je met een serieuze taak bezig bent die je volle aandacht nodig heeft en dat je toch even tussendoor je appje leest of die ene korte vraag van je collega beantwoordt. Of heel simpel, dat je gedachten even afdwalen naar het gesprek wat je onlangs met je zakelijke relatie had. Deze concentratielekken gebeuren ongelofelijk veel, waardoor we weer helemaal uit onze focus zijn. Gemiddeld hebben wij dit 500 keer op een dag! Dat betekent dat we, met de hersteltijd van deze onderbrekingen erbij gerekend, gemiddeld 2 uur per dag meer op kantoor spenderen.

Het is grote winst als we meer grip kunnen krijgen op onze afleidende factoren, zowel interne prikkels als externe afleidingen. Ondanks een grappig feitje: want het schijnt zo te zijn dat hoe slimmer je bent, hoe meer je zult worden afgeleid. 😉

Maar wat een voordeel zou het zijn als we vele malen efficiënter kunnen werken, waardoor we tijd besparen en uiteindelijk energieker blijven. Hoe we dit kunnen aanpakken? Daar is té veel over te schrijven. Als collega’s van Aatop hebben we onlangs het boek FOCUS van Mark Tigchelaar gelezen en besproken. Een absolute aanrader!

(fotobron: beGuru.nl)

Door: Thirza

Terug naar het overzicht